Skip to main content
AjankohtaistaYleinen

Pinnoitekokeilu polttoaineenkulutuksen pienentämiseksi

By 14.12.201819 joulukuun, 2018No Comments

VG Shipping Oy:n ostama alus AAVA VG telakoitiin loka-marraskuussa Tallinnassa. Telakoinnin yhteydessä laivan potkuri sai uuden pinnoitteen. Kyseessä on uusi ja innovatiivinen nonstick-tuote, jonka toiminta perustuu pinnan mekaanisiin ominaisuuksiin. Ohutkalvopinnoite estää biologisten organismien kiinnittymisen vedenalaisiin pintoihin, kuten potkureihin ja laivan runkoon. Pinnoite on suomalaisen cleantech startupin kehittämä aivan uudenlainen tuote.  Se on mekaanisesti kestävä, helposti puhdistettava ja poistettaessa ympäristöystävällinen. Tuotteen toiminta perustuu pinnan mekaanisiin ominaisuuksiin, jossa kiinnittymistä ei estetä kemiallisesti. Verrattuna nykyisin käytössä oleviin kiinnittymisenestopinnotteisiin tämä uusi innovaatio on huomattavan ympäristöystävällinen.

Potkurin pinnoittamisen tarkoitus on pienentää virtausvastusta, vähentää polttoaineen kulutusta ja sitä kautta päästöjä. Testiolosuhteissa ja pienemmällä alustyypillä on päästy jopa 10-15 prosentin polttoaineen vähennykseen. AAVA VG on ensimmäinen ison kokoluokan alus, jossa uutta nonstick-tuotetta testataan käytännössä.  Vertailua tehdään sekä AAVA VG:n omiin kulutustietoihin ennen telakointia ja telakoinnin jälkeen että sisaralukseen LOTTA VG, jossa vastaavaa pinnoitetta ei ole käytetty.

”Meriaura Group on omassa toiminnassaan avoin innovaatiolle. Nyt meillä on hieno tilaisuus tehdä yhteistyötä suomalaisen cleantech-yrityksen kanssa, jonka tavoitteena on tarjota ratkaisuja meriympäristön parantamiseen. Nykyisiin pinnoitteisiin verrattuna huomattavasti ympäristöystävällisempi tuote, joka parantaa alusten polttoainetehokkuutta ja vähentää päästöjä – mikä sen hienompaa!  Kunhan käytännön testit vahvistavat tuotteen tehon, ryhdymme pinnoittamaan sekä laivojen vedenalaisia pintoja että potkureita muissakin aluksissamme”, kertoo Elisa Mikkolainen.