Skip to main content

Poikkeuksellisen varhainen sadonkorjuu tänä vuonna on suosinut kipsin levittämistä. Heinä-elokuun aikana Meriauran alihankkijoina toimivat levitysurakoitsijat ovat käsitelleet 4 tonnin hehtaariannoksella noin 1200 hehtaaria varsinaissuomalaisia savipeltoja. Elokuun puolenvälin sateet pysäyttivät kipsin levittämisen ja maakuljetukset, mutta toivottavasti vain hetkeksi ja poutaa saadaan. Laivakuljetukset Siilinjärveltä Meriaura Groupin omiin satamiin Skogbyhyn ja Naantaliin alkoivat heinäkuun alussa ja jatkuvat näillä näkymiin syyskyyn puolenväliin saakka.

Haettujen kipsaustukien määrä putosi viime vuodesta, mutta hakuajan pidennys paikkasi tilannetta. Vuonna 2020 KIPSI-hankkeen tukipäätöksiä saatiin noin 10 500 hehtaarille ja 2021 uusia päätöksiä on saatu 8 500 hehtaarille. Jos säät suosivat, kipsauksen toteuman on mahdollista nousta viime vuoden tasolle.

Meriauran alihankkijoina kipsin levitystä Auranmaalla toteuttaa Pöytyän Maanparannus Oy omine yhteistyökumppaneineen. Nykyisen suur-Salon alueella urakoi PJM Service Oy ja kuljetukset organisoi Krokbyn Urakointi Oy. Vakka-Suomessa ja Turun ympäristössä levityksen hoitaa J & T Pajunen Oy uudella maatalouskuorma-autollaan. Paraisten saariston levitysvastuu on Kuljetus Fredriksonilla.

Lisätietoja
Kipsiprojektin koordinaattori Jyrki Heino puh. 040 615 2003

Lue lisää kipsihankkeesta