Skip to main content
Ajankohtaista

Meriaura mukana purkamassa Inkoon hiilivoimalaa

By 20.2.201814 marraskuun, 2018No Comments

Fortum päätti purkaa Inkoon vanhentuneen hiilivoimalaitoksen vuoden 2016 lopulla, ja työt alkoivat 2017.

Hiilivoimala on suunnitelmien mukaan purettu vuoden 2019 loppuun mennessä. Purkutyöstä vastaa Fortumin Recycling and Waste Solutions- yksikkö.

Purusta arvioidaan syntyvän erilaisia materiaaleja noin 230000 tonnia, joista Fortum pyrkii kierrättämään niin paljon kuin mahdollista. Yhtiö on myynyt varaosia muille yhtiöille ja kierrättänyt materiaaleja omille voimalaitoksilleen.  Osa metalliromusta päätyy Turkkiin terästeollisuuden kierrätysmateriaaliksi.

Ensimmäinen erä metalliromua lastattiin Inkoossa Meriauran Adele-laivaan helmikuussa 2018. Lasti matkasi Paldiskiiin ja sieltä edelleen Turkkiin Cronimet Nordicin lukuun. ”Olemme innoissamme näistä kuljetuksista”, kertoo Jukkis Sutela, Meriauran Business Development Manager. ”Tuntuu hienolta päästä auttamaan yhteistyökumppaneitamme Fortumia ja Cronimetia arvometallien kierrätyksessä, luonnonvarojen säästämisessä ja hiilijalanjäljen pienentämisessä.  Me Meriauralla koemme tekevämme ekoteon, kun laivaamme hiilivoimalaa lasti kerrallaan Suomesta ulos.  Hiilivoima on vanhanaikaista, saastuttavaa ja ympäristön kannalta kestämätöntä – ja meistä tuntuu hyvältä päästä siitä eroon. EcoCoaster-konseptimme tukee energiaystävällisiä kuljetuksia, ja meillä on vahva asema vaihtoehtoisten energiamuotojen, kuten kierrätetyn hakkeen kuljetuksissa.”

Valokuvassa vasemmalta oikealle:

Tanel Rambi (Fortum), Marko Vuorela (Fortum), Kristoffer Retva (Cronimet), Tero Holländer (Fortum), Jukkis Sutela (Meriaura).

(kuva: Riku Isohella/Fortum)