Skip to main content

Vuoden viimeiset päivät ovat käsillä ja on aika arvioida mitä menneenä vuonna on saavutettu, mikä on mennyt hyvin ja missä on mahdollisesti vielä parantamisen varaa. Merenkulkua voi verrata elämään yleensä; riippumatta siitä kuinka hyvät aikeesi ja suunnitelmasi ovat, on aina vastassa yllätyksiä joista on vain selviydyttävä eteenpäin.

Koska monet asiat ovat rahtaajan ja varustajan vaikutusvallan ulkopuolella, yhteinen tehtävämme on tehdä parhaamme vallitsevissa olosuhteissa. Varsinkin vuoden viimeiset viikot ovat muistuttaneet, että ilmastonmuutos vaikuttaa jo liiketoimintaamme, ja kuinka olemme sään armoilla. Kovat tuule ja sateet ovat tekijä, joka voi kääntää asiat ylösalaisin ja laittaa kaikki aikataulut uusiksi. Avoin, molemminpuolinen viestintä asiakkaidemme ja yhteistyökumppaneidemme kanssa onkin välttämätöntä, jotta voimme selviytyä haastavista tilanteista parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä vuosi ei ole ollut poikkeus siinä mielessä, että kaikki ei ole aina sujunut kuten ennalta on suunniteltu. Uskon kuitenkin, että kaiken kaikkiaan olemme yhdessä suoriutuneet melko hyvin. Haluan kiittää teitä kaikkia sujuvasta ja hedelmällisestä yhteistyöstä ja arvokkaasta panoksestanne yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Suuri kiitos myös teille kaikille, jotka vastasitte asiakaskyselyymme, joka auttaa meitä kehittämään toimintaamme ja parantamaan suorituksiamme.

Ahkeran päivittäisten asioiden parissa työskentelyn lisäksi olemme panostaneet paljon parantaaksemme toimintaamme kestävämmäksi. Ilmastomuutos on kuluneen vuoden aikana saanut paljon huomiota sekä paikallisesti että maailmanlaajuisesti, ja tuntuu että viimeistään nyt ollaan yksimielisiä siitä, että on aika siirtyä juhlapuheista toimintaan. Valitettavan suuri osa keskustelusta edelleen keskittyy siihen kenen tulisi tehdä mitä ja milloin, ja kuinka joidenkin muiden tulisi ottaa ensimmäiset askeleet itsemme sijasta. Yhtiössämme ympäristöasiat ovat aina olleet esillä ja olemme sitoutuneet askel askeleelta kulkemaan kohti puhtaampaa merenkulkua. Vuonna 2019 otimme kaksi merkittävää harppausta käynnistämällä sekä jätteen vähennysohjelman aluksillemme, että EcoVoy-rahtaussopimuksen. Zero waste-ohjelma, jossa pyrimme vähentämään ja käsittelemään paremmin jätettä on yhtiömme sisäinen haaste, kun taas EcoVoy-sopimus tarjoaa asiakkaillemme mahdollisuuden kuljettaa tuotteensa lähes hiilineutraalisti. Lanseeratessamme tätä konseptia elokuussa, odotimme melko maltillista ensimmäistä vuotta, mutta yllätykseksemme huomasimmekin, että kiinnostus tätä ”tuotetta” kohtaan on ollut suuri. Tämä rohkaisee meitä jatkamaan tätä työtä myös tulevaisuudessa.

Coaster-laivastoomme on tulossa muutoksia tulevalle vuodelle, kun korvaamme muutamia TC-aluksia mielestämme paremmin asiakkaidemme tarpeita vastaavalla tonnistolla. Projektimarkkinoilla aktiivisuutemme on edelleen lisääntymään päin, niin pienempien kuin suurempienkin projektien parissa. Kaiken kaikkiaan odotamme uuden vuosikymmenen tuovan uusia mahdollisuuksia hyödynnettäväksi, ja haasteita ratkaistavaksi. Vaikka tämän vuoden viimeiset kuukaudet ovat olleet harmaita ja epätavallisen sateisia, odotamme luottavaisesti uutta ja jännittävää vuotta.

Beppe Rosin
Meriauran toimitusjohtaja