Skip to main content
Ajankohtaista

Meriaura osti romutettavan laivan Ship Recycling-projektiin

By 23.8.20175 maaliskuun, 2019No Comments

Meriaura Oy on ostanut vanhan Blue White Eagle- sisävesiristeilyaluksen. Lappeenrannassa vuosia lojunut alus on valittu osaksi valtion uraauurtavaa laivanpurkuhanketta. Alus tullaan romuttamaan koealuksena Tekesin osarahoittaman laivojen kierrätysteollisuutta edistävän Ship recycling-projektin puitteissa. Projektin tavoitteena on luoda Suomeen laivojen purku- ja kierrätysteollisuutta.

Blue White Eagle-aluksesta 85 prosenttia on kierrätyskelpoista materiaalia. Sen osat saavat uuden elämän pohjoiseurooppalaisen teollisuuden raaka-aineena.

– Kierrätysasiat ovat yrityksessämme keskeisessä roolissa. Meillä on kokemusta laivan romuttamisesta 90-luvulta lähtien, kertoo Meriauran hallituksen puheenjohtaja Jussi Mälkiä.

Alus hinataan Saimaalta Naantaliin ja tullaan purkamaan syksyn aikana Turun korjaustelakalla Naantalissa. Meriauran lisäksi Ship recycling -hankkeen muut kumppaniyritykset ovat Turun Korjaustelakka, Delete Finland ja Pesupalvelu Hans Langh.

Ship Recycling-hanke kuuluu Tekesin Arktiset meret -ohjelmaan, jonka tavoitteena on löytää meriklusterille uusia liiketoiminta-avauksia. Hankkeen taustalla on myös kiristyvä lainsäädäntö. EU-direktiivin mukaan EU-lippujen alle rekisteröityjä laivoja saa purkaa vain taho, joka on hyväksytty EU:n kierrätystelakkalistaukseen. Tähän saakka laivoja on purettu paljon esimerkiksi Intiassa tai Bangladeshissa. Näissä maissa purkuolosuhteet eivät aina ole kunnossa.

Lue lisää Ship Recycling hankkeesta