Skip to main content
Ajankohtaista

M/V Aura osallistuu Långnabban tuulipuiston rakentamiseen Ahvenanmaalla

By 8.10.2021No Comments

Ahvenanmaalle Eckerön eteläkärkeen rakennetaan tuulipuistoa, joka koostuu kymmenestä 4MW tuuliturbiinista. Tuulivoimaloiden varsinainen asennustyö tehdään marraskuun 2021 – helmikuun 2022 välisenä aikana. Komponenttien merikuljetukset mantereelta Ahvenanmaalle hoitaa kokonaisuudessaan Meriaura Groupin kansilastialus m/v Aura. Tuulivoimaloiden komponentit on koottu Mäntyluodon satamaan Porissa, josta Aura kuljettaa ne asennustyömaan aikataulun ja asennussuunnitelman mukaisesti Ahvenanmaalle. Tuuliturbiinit otetaan asteittain käyttöön tulevan talven 2022 aikana.

Meriaura on tehnyt tuulivoimalayksiköiden merikuljetusten suunnittelua ja optimointia usean kuukauden ajan yhdessä DSV:n kanssa, joka vastaa kokonaisuudessaan kuljetuksista. Poikkeuksellisesti tässä projektissa tekninen suunnittelija vastaa kirjaimellisesti myös projektin toteutuksesta. Auran päällikkönä on projektin merikuljetusten suunnittelija, kokenut merenkävijä ja supercargo Jaani Snellman.

Långnabban tuulivoimapuiston rakentamisen voidaan katsoa alkaneen jo vuonna 2019 kun Vind AX Ab perustettiin ja puiston yksityiskohtainen suunnittelu alkoi. Vuonna 2021 on rakennettu infrastruktuuria kuten teitä ja pysähdysalueita. Huhti-kesäkuussa 2021 tehtiin perustuksia ja sisäistä kaapeliverkostoa puistoon. Samaan aikaan valmistui merikaapeli ja yhteys Tellholmin voimalaitokselle sekä tuulimyllyjen perustukset. Tuuliturbiinien sijainti rannalla hyvissä tuuliolosuhteissa takaa laadukkaan energiantuoton. Tuulipuiston odotetaan tuottavan yli 130 GWh energiaa vuodessa, mikä vastaa noin 10 000 kotitalouden sähkönkulutusta ja jopa 65% Ahvenanmaan energiankulutuksesta. Ahvenanmaan tuulivoima tuottaa ajoittain enemmän sähköä kuin saarella kulutetaan, mikä tekee Ahvenanmaasta lähitulevaisuudessa uusiutuvan energian viejän.