Skip to main content

Merityö on vaativaa – pitkät työjaksot poissa kotoa, tiivis yhteisö ja ajoittain yksitoikkoinen, välillä hyvin fyysinen arki. Monelle merenkulkijalle ruokailu on pitkien päivien piristävä kohokohta, mutta myös hyvinvoinnin ja yhteishengen kulmakivi.

Vastuullisuustavoitteemme ja merihenkilöstön työhyvinvointikyselyn tulokset saivat meidät vihdoin keväällä 2025 käynnistämään pitkään suunnittelemamme laivaruokailun kehittämishankkeen. Uuden ruoka- ja ravitsemuspolitiikkamme tavoitteena on tuoda laivoille terveellisempää, monipuolisempaa ja ympäristöystävällisempää ruokaa, joka lisää työtyytyväisyyttä sekä tukee kestävää kehitystä ja yrityksemme arvoja.

Ruoka ei ole vain ravintoa, vaan myös arvoja, perinteitä ja tunteita. Se on henkilökohtaista, ja jokaisella on siitä oma (vahva) mielipiteensä.

Viime vuosina selvästi havaittava trendi on ollut ruokakulttuurin muutos kasvispainotteisempaan suuntaan. Yhä useampi haluaa vähentää lihankulutusta terveyden, ympäristön ja/tai eettisten arvojen vuoksi. Vaikka laivoilla on perinteisesti totuttu lihaisiin aterioihin, myös yhä useampi merimies kertoo arvostavansa kevyempiä, terveellisempiä ja kasvispainotteisempia vaihtoehtoja. Laivalla ei voi valita, mitä syö samoin kuin kotona, ja työssä ollaan puolet vuodesta, meillä Meriauralla 5 viikon jaksoissa vuorotellen. Sillä on siis väliä, millaista ruokaa laivalla tarjotaan.

Halusimme tehdä uuden ruokapolitiikkamme kunnolla ja isosti sekä myös odottamaamme muutosvastarintaa minimoiden, joten päätimme kääntyä ravitsemusterapeutin puoleen. Hanna Partanen (jonka joku saattaa muistaa MTV3:n ohjelmasta ’Olet mitä syöt’, jota esitettiin vuosina 2005 ja 2006) pestattiin avuksemme. Ensiksi Hanna kartoitti miehistömme ruokailutottumuksia ja keittiöolosuhteita haastattelemalla neljää työntekijäämme. Näiden haastattelujen pohjalta hän laati opetuskokonaisuuden terveellisestä syömisestä, jonka kuvasimme toimistolla lyhyiksi videoiksi. Teimme myös verkkosivun, josta löytyy vinkkejä ja ohjeita, jotka auttavat sekä kokkeja että miehistöä tekemään fiksumpia valintoja. Lisäksi kävimme Hannan kanssa kokkaamassa oikeissa laivaolosuhteissa laivakokki Gennadin kanssa kansilastialus Auralla. Tästä syntyi myös mukava video.

Ruokapolitiikkamme tavoite on laajentaa näkemyksiä terveellisestä ruokavaliosta ja kestävistä valinnoista, vähentää lihan kulutusta ja lisätä kasvipohjaisten vaihtoehtojen tarjontaa. Lisäksi pyrimme minimoimaan ruokahävikin aktiivisen suunnittelun ja luovuuden avulla. Tavoitteenamme on myös parantaa työntekijöiden tyytyväisyyttä tarjoamalla maukkaampia ja monipuolisempia aterioita.

Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että laivoilla tarjotaan vähintään kaksi kasvisateriaa viikossa (14 ateriasta) sekä kaksi kertaa kuukaudessa miehistön toivomaa ”lempiruokaa”. Lisäksi panostetaan vihannesten ja hedelmien käyttöön sekä ruokahävikin vähentämiseen luovin keinoin.

Kuten kaikessa elämisessä, laivaympäristössä on omat rajoitteensa myös ruoanvalmistuksessa. Rajoitetut varastotilat ja provianttitoimitusten saatavuus vaikuttavat siihen, mitä voidaan valmistaa ja milloin. Tämä korostuu erityisesti hakurahtiliikenteessä, missä alukset kulkevat ympäri Eurooppaa ilman vakioreittejä tai -aikatauluja, välillä pitkiäkin merimatkoja. Siksi suunnittelulla ja kokkien luovuudella on keskeinen rooli ruokapolitiikan toteuttamisessa. Pakastevihannekset ovat usein arjen pelastus, ja jämäruoat voidaan hyödyntää kekseliäästi seuraavina päivinä. Kommunikaatio kapteenin, kokin ja miehistön välillä varmistaa, että toiveet otetaan huomioon – yhdessä rakennetaan toimivaa ruokakulttuuria, jossa jokaisen ääni kuuluu.

Tässä kirjoituksessa tarkasteltiin ruokapolitiikkaa konttorin näkökulmasta. Toivon mukaan lähitulevaisuudessa pääsemme kertomaan projektista laivaväen näkökulmasta.

Bon appétit!

Elina Mälkiä